Varför kort istället för kontant?

Det sägs att ”Cash is King”. Kanske stämmer det i vissa situationer – men inte på resan. Att betala resan med ett kreditkort och sedan ha med det för att betala produkter och tjänster har flera fördelar. Detta inte minst ur ett säkerhetsperspektiv.

Reseförmåner är extremt vanligt på kreditkort och något som vanligtvis lyfts upp när kreditkortsjämförelser sker. En del av dessa är serviceförmåner medan andra är mer av säkerhetsperspektiv.

Concierge Service

De dyrare kreditkorten har Concierge Service vilket betyder att man kan få hjälp via telefon var än man är i världen – när som helst på dygnet. Det kan handla om enklare saker så som att boka en flygbiljett likväl som  att få information om var närmaste ambassad är eller var sjukhuset ligger. Att alltid ha någon att fråga är en säkerhet som uppskattas av många.

Reseförsäkring

Alla kreditkort i Sverige har reseförsäkring. Det krävs att man betalar resan med kortet för att försäkringen ska aktiveras men det skiljer hur stor del av resan som måste betalas med kortet. Vanligaste är att man måste betala 75% men det finns ner till 50%.

Reseförsäkringen som ingår i kreditkortet ska ses som en kompletterande försäkring till hemförsäkring vilket alltså gör att man får ett förbättrat ekonomiskt skydd. Exempelvis ingår avbeställningsskydd vilket extremt sällan ingår i hemförsäkringen. Andra delar är att man kan få ersättning för bagageförsening, flygförsening, olycksfall m.m.

På resande fot

Betala säkert

Det säkraste sättet att betala utomlands är att betala med kreditkort. Den som betalar kontant kan alltid bli lurad vid växling och när ett betalkort används dras pengarna direkt från kortägarens konto. Men när ett kreditkort används samlas alla inköp på en och samma faktura som sedan skickas ut till kortägaren kommande månad.

När man kommit hem från resan kan man alltså i lugn och ro se över alla inköp och avgöra om dessa har genomförts eller inte. Skulle kortet missbrukats på resan, eller blivit stulet, kan man anmäla detta till banken. Det är då upp till banken att bevisa att kortägaren har genomfört köpen om de anser att personen ändå ska betala fakturan. Detta sker däremot extremt sällan.