Så bokar du hotellet billigare

Tycker du att det är dyrt med ett hotellrum för 1350kr – boka ett för 950 istället. Att få lägre pris på hotellnätterna är lättare än vad många tror.

  1. Boka via hotellets hemsida eller bokningssajt – jämför!

Det är enkelt att leta och hitta hotell via webbplatser som jämföra priser på 10 000-tals hotell över hela världen. I vissa fall har inte ens hotellet en egen bokningsplattform utan förlitar sig på denna tjänst.

Men många större kedjor väljer att erbjuda sina gäster ett bättre pris om de bokar direkt via hotellets hemsida. Det är inte så konstigt eftersom de annars behöver betala en viss provision till hotellsidorna, men det är inte alls säkert, man bör absolut jämföra.

Hitta inspiration på nätet, exempelvis via tiohotell.se och bestäm dig för vilket hotell du vill bo på. Denna, och liknande resebloggar, tipsar om hotell, andra boenden och turistmål.

Kontrollera sedan vad det kostar på hotellets hemsida och jämför vad det kostar via bokningssidorna, exempelvis via Booking.com. Det kan mycket väl löna sig att jämföra!

Boka hotell via nätet

  1. Samla poäng/nätter

Om du betalar hotellnatten via hotellets hemsida är det viktigt att du först går med i deras kundklubb. Detta är alltid gratis och innebär exempelvis att man kan få lägre pris under vissa dagar eller ”var sjätte natt gratis”. Ett medlemsprogram som inte minst gynnar de gäster som ofta återkommer till samma kedja.

  1. Utnyttja rabatten på kreditkortet

Ett flertal kreditkort ger rabatt vid boende på specifika hotellkedjor. Det kan vara allt från 20 % rabatt om man betalar med kortet till uppgradering av rummet. Förmånen hittas främst på de kort som kallas för resekreditkort.

  1. Bo på helger istället för vardagar

På många hotell är det billigare att bo fredag-söndag än vad det kostar måndag-torsdag. Orsaken är att hotellen främst beläggs med företagare under veckorna, vilka kan betala högre priser. När sedan helgen kommer är det turister som kommer – vilka är mer priskänsliga.

Vilar på hotellsängen

Finns möjligheten kan det, i vissa fall, alltså gå att få lägre pris på helger än vardagar. Men det är inte säkert. Det varierar mellan hotellen hur de prissätter sina hotellnätter.

  1. Välj färre stjärnor

Ett hotell med 5 stjärnor är extraordinärt. Även om det ”bara” är en stjärna ner till 4 stjärnor så är det stor skillnad. Det är orsaken till att det finns så få hotell med 5 stjärnor i Sverige. Men skillnaden mellan 3 och 4 är inte lika stor. Välj 3 stjärnor istället för 4 och spara pengarna.