Fyra tips för billigare hotellnätter

Som privatperson går det att få billigare hotellnätter på flera olika sätt. Undvik att betala ”fullt pris” och använd pengarna istället till något roligt på resan.

  1. Sök efter specialerbjudanden

Det är mycket sällan som hotellnätterna behöver bokas till fullt pris. Detta i alla fall om man inte har bestämt sig i förväg för exakt vilket hotell som ska bokas. I större städer går det nästan alltid att hitta erbjudanden på hotell, antingen direkt via hotellets hemsida eller via så kallade bokningssidor. Erbjudande kan innebära allt från 20 % lägre pris på helgen till att middag ingår.

  1. Titta inte bara på dygnspriset

En hotellnatt för 1200 kr kan vara betydligt billigare än en annan för 1000 kr… Detta åtminstone om man istället väljer att se på helheten och vilket totalpris som betalas. En del hotell tar exempelvis extra betalt om ett barn följer med – medan andra inte gör det. På vissa hotell ingår spa, hos andra behöver extra avgift betalas. Det viktiga är att se på totalkostnaden för hela vistelsen, oavsett vad som förväntas ingå, och sedan ställa detta mot andra alternativ.

Njut av ett skönt hotellrum

Ett annat exempel är när vandrarhem ställs mot hotell. En natt på ett vandrarhem kan kosta ca 500 kr medan hotellnatten oftast inte går under 750 kr. Men skillnaden är inte bara priset utan även vad som ges för denna summa. Hur mycket är det värt att få hotellfrukost, tillgång till te och kaffe på rummet och dygnet-runt service?

  1. Se över behovet

Det är lätt gjort att boka ett hotell i samma standard ”som vanligt”. Men behövs det? Vilka är egentligen behoven?

Är det en familj som ska boka några nätter på hotell kanske det känns tryggt att ha tillgång till reception dygnet runt – men behövs det annars? Måste det finnas en extremt stor frukostbuffé eller kan till och med ett hotell väljas där frukosten inte ingår i priset?

Det viktiga är helt enkelt att verkligen stanna upp och tänka över vilket behov som egentligen finns. I vissa fall är kravet enbart att ha någonstans att sova. Då spelar det ingen roll om hotellet har en spaanläggning eller ett gym.

  1. Kan B&B vara ett alternativ?

Skillnaden mellan B&B, vandrarhem, hostel och hotell är idag inte så tydlig. Framförallt handlar det om det finns toalett på rummet eller inte, tillgång till dusch samt receptionens öppettider. I vissa fall kan ett B&B ha högre standard än ett hotell. Titta inte på vad det heter – utan vad som ingår.