Hyrestrend skapar fler lösningar på semestern

Att hyra och låna av varandra blir allt mer vanligt. Den så kallade ”delningsekonomin” växer starkt och detta även inom turistnäringen. Många som äger stugor väljer att hyra ut dessa via externa uthyrningsföretag och tjänster som Über är även resultat av den ökande delningsekonomin.

Hyra stuga på semestern

För de som är på semester finns flera fördelar med denna utveckling. Framförallt handlar det om att utbudet blir större av saker som går att hyra. Det finns exempelvis företag som hyr ut vinterkläder för barn, vilket är smidigt för de som bor i södra Sverige och bara har behov av de allra varmaste plaggen under resor till skidorter alternativt enstaka veckor per år.

På semestern skapas det även möjligheten att komma undan billigare när bilen eller husvagnen går sönder. Ett alternativ är att lämna in den på lagning men händiga personer vet att de kan spara tusenlappar om de bara har rätt verktyg eller maskiner tillgängliga. Att då kunna hyra dessa av företag eller privatpersoner skapar en betydligt större flexibilitet. Det gäller oavsett om det handlar om reparation, ombyggnation eller installation.

Ett bra exempel, som inte direkt har med semester men ändå passar perfekt vid tillfälligt boende som stuga eller husvagnsplats. Kostnaden för att köpa spikpistol är ca 4000 – 8000 kr, det kan jämföras med att man får betala ca 100 – 150 kr per dag om man väljer att hyra spikpistol, lite beroende på storlek och kraft.

Med en sådan stor prisskillnad kan till och med vara tveksamt att köpa även om man kan behålla produkten i sitt eget hem. För bara 10 år sedan var det betydligt mer ovanligt att hyra saker. Det fanns företag som hyrde ut större maskiner men eftersom privatpersoner nu i större grad hyr ut sina saker kan man hitta allt från hammare och bilar till festhattar och ljudanläggningar på hyressidorna som används.

Det man däremot bör undersöka är om man täcks av försäkring när produkterna hyrs. De större uthyrningsföretagen har skapat en automatisk försäkring som träder i kraft när man hyr via dem vilket är fördelen med dessa webbplatser, även om de tar en slant för det. Den som hyr direkt från en privatperson bör istället kontrollera vad hemförsäkringen täcker och vad som händer om man skulle ha sönder produkten under uthyrningstiden.