Så mycket kostar resan med Ving HolidayCard

Alla större resebyråer erbjuder sina kunder att delbetala sina resor. Det kan vara ett smidigt sätt för den som inte har råd att lägga ut hela kostnaden på en gång. I vissa fall kan detta vara mycket ekonomiskt fördelaktigt – men i vissa fall riktigt dåligt. Detta visar exemplet med Ving HolidayCard.

Flyga på semesterKreditkortet Ving HolidayCard är helt gratis och man kan få detta för att delbetala resor som köps hos Ving. Resan kan då delbetalas på 4, 6, 12 eller 36 månader.

Det ska tilläggas att man alltid får betala av skulden i förtid. Den som väljer 36 månaders amorteringstid kan alltså betala av skulden redan efter några månader om man så önskar.

4 Månader – Delbetalning kan ske på 4 månader utan att någon avgift tillkommer. Den som köper en resa för 15.000kr kommer alltså under dessa fyra månader återbetala 15.000kr. Självklart är detta ett bra alternativ då inga andra kostnader uppkommer.

6 Månader – Detta alternativ presenteras som ”räntefritt”. Det är också räntefritt men det tillkommer en del kostnader. Först en uppläggningsavgift på 295kr och sedan en aviavgift på 29kr vid de fem tillfällena som inbetalning sker. Eftersom det är fem betalningstillfällen blir den totala kostnaden 295kr plus 145kr lika med 440kr.

Om en person köper en resa för 3.000kr (sista minuten resa) så är fortfarande kostnaden för lånet 440kr. Det motsvarar en effektiv ränta på över 25%. Dessutom är det en kostnad som inte få dras av på deklarationen eftersom det är kostnader och inte räntekostnader.

Hur dyrt detta är kan illustreras med jämförelse med de billigaste snabblånen som har räntesatser kring 30% per år. Med tanke på att 30% får dras av i ränteavdrag blir det nästan samma kostnad. Snabblånen är visserligen något dyrare och jämförelsen sker inte för att lyfta snabblånen till höjden – men för att visa hur dyrt det kan vara med ”räntefritt” lån.

12 Månader – Även detta alternativ är räntefritt och även här tillkommer uppläggningsavgift och aviavgift. Under dessa 12 månader kommer man ha betalt 614kr förutsatt att det är 11 inbetalningstillfällen.

36 Månader – Om man väljer en återbetalningstid på längre än 12 månader uppkommer räntekostnad. Detta med en ränta på 14,60%. Att låna pengar till denna räntenivå är absolut inte någon rekommendation. Om de ovan nämnda lånealternativen är fördelaktiga för låntagaren så är detta alternativ inte alls det. I detta fall är det en klar fördel om man istället väljer ett privatlån.