Naturen – För dig som turistar i Ockelbo

Vi har redan tidigare skrivit artiklar om resmål i Gävleborg och det tycks passande att vi fortsätter med ytterligare några trevliga resmål i Gävle med omnejd. Denna gång tar vi oss några mil norr om Gävle, där ligger den något mindre orten Ockelbo.

Ockelbos gamla järnvägsstation

En ort som blivit känd för sin skotertillverkning, älgpark och inte minst att prins Daniel kommer härifrån. De som åker till Ockelbo som turist och vill njuta av naturen bör inte missa:

Rönnåsen

Rönnåsen är en mindre slalombacke där många lokalbor åker slalom på vintern. Men det är inte skidåkningen som är det speciellt utan våffelstugan på toppen. Hit kan man åka med bil så man behöver inte ens ha intresse för skidåkning. Med nygräddade våfflor med sylt, grädde och kaffe blir det en skön avslappnande stund. Framförallt bjuds det på gratis fantastisk utsikt över Ockelbo och dess omnejd. Det är härifrån man förstår att Ockelbos natur har mycket att bjuda på.

Eremit of Sweden

Semester är för många att komma bort från stress, telefoner och alla måsten. En del nöjer sig med några nätter på hotell eller på en camping. Andra söker ännu mer tystnad. Det är då några nätter i eremitstugan ska bokas. En stuga som minst sagt står ensligt ute i skogen utan några som helst bekvämligheter.

Brasan sprakar, du dricker ditt kaffe och mer intryck än så blir det inte. Det som ingår i priset är sänglinnen, mat, transport och levnadsinstruktioner om hur man lever som eremit. Men smakar det – så kostar det. En natt kostar ca 1500kr.

Mulles Naturstig eller Gästrikeleden

Eftersom Gästrikeleden passerar Ockelbo kan man ”hoppa på” leden här och vandra så långt som önskas. Jäms med leden finns även ett par övernattningsplatser med vindskydd och eldstäder (där ved brukar finnas).

Har man barn med sig kanske det räcker med en liten mindre promenad. Då kan Mulles Naturstig passa bättre. Den ligger i närheten av Rönnåsen och brukar vara underhållande för de mindre barnen. De kan leka, lära sig saker, klättra och balansera sig fram på stigen och dess utmaningar.

Välkommen till naturen – Välkommen till Ockelbo.