Ungdom i New York

Vad är det för reseskildringar som vi möts av på internet? Besöker man ett resebolag möts av en förskönad bild av verkligheten där solen alltid lyser och alla resenärer alltid är glada. Krönikor och tidningar skrivs av vuxna. Men vilka är det som det är viktigast att lyssna på? De som faktiskt avgör om resan blir bra eller inte? Barnen. Därför låter vi nu en 15-åring får dela sina reflektioner kring en resa till New York. Och visst är det tydligt – ungdomar och vuxna ser saker på olika sätt.

15 år i New York

I våras var jag och min familj på en kort resa till New York, vi var bara borta i fyra dagar. Det första intrycket var hur högt allting var. Skyskraporna sträckte sig upp mot himmelen och på gatorna stod gatuförsäljare mitt i virrvarret av folk. Vi bodde på ett litet hotell på Manhattan där vi tog det lugnt om kvällarna. Det var svårt att hitta matställen snabbt när vi var hungriga, särskilt när det inte skulle kosta alltför mycket heller. Omständigheterna ledde till att vi nästan alltid åt på något gatukök till lunch eller i värsta fall hamburgare. Vi åt väldigt mycket falafel, korv och sallad på resan. När jag kom hem igen insåg jag hur mycket jag hade längtat efter en rejäl lunch.

Vi gick till många ställen, till Central park, en mysig, stor park där det fanns ett flertal gatukonstnär och till Rockefeller center, som är en hög skyskrapa mitt emot Empire State Building. Vi besökte också en kompis på Manhattan, samt iakttog alla häftiga hus där och reste med en båt, som tog oss ut till Staten Island och förbi frihetsgudinnan.

Efter att ha gått hit och dit en hel dag var jag väldigt trött i fötterna om aftnarna, när vi kom tillbaka till hotellet. Det kändes som om någon liten gubbe satt vid ett element och hamrade på mina fötter med en gummihammare. Det var nog det värsta med hela resan, att få så ont i fötterna och inte orka gå någonstans, knappt ens till toaletten.

Det bästa var inte något speciellt konkret, utan alla intryck från staden, som är helt annorlunda än den som jag bor i. Det var höga hus, både nya och gamla som sträckte sig upp mot himlen. Nere på gatorna trängdes människor och bilar i ett virrvarr av färger och det fanns affärer som var specialinriktade på ett litet område, som exempelvis choklad eller Italiensk mat. Allting var blandat i en mix och det var väldigt häftigt.