Tre sätt att resa till München

München, den tredje största staden i Tyskland efter Hamburg och Berlin, ligger centralt i Europa och har därmed mycket gott om kommunikationer. Vill man resa hit från Sverige kan man göra det på väldigt många olika sätt. Valfriheten i resesätt är alltså stor.

Flyg

Att resa till München via luften är ett smidigt sätt att ta sig dit. Flyg är, jämfört med tåg och bil, det snabbaste sättet och det sätt man bör resa på om man helt enkelt vill ta sig dit snabbt. Vill man istället se sig mer omkring på vägen är landvägen bättre.

Bil

Att bila i Europa är något som har varit populärt länge. För de som har gjort det här är det vanligt att just München varit ett av stoppen på vägen. Beroende på var i Sverige man startar resan, är två ”huvudvägar” vanliga: Antingen åker man till Helsingborg och tar färjan till Helsingör därifrån, eller så åker man helt enkelt över Öresundsbron ner till Rödbyhavn i Danmark. Därifrån tar man sedan färjan till Puttgarden i Tyskland.

När man tar bilen är det några saker man bör känna till. Förutom att ha koll på Autobahn och övrig tysk trafikkultur, är det minst lika viktigt att se till att bilen och alla dess komponenter är i bra skick.

Tåg

Att ta tåget till München är mycket populärt, kanske särskilt bland de som är ute på en tågluff. De som tågluffar brukar köpa ett interrailkort från SJ. Interrailkortet är en tågbiljett som gäller i princip hela Europa och som låter användaren att resa runt på kontinenten med endast en biljett.

Även om man inte ska ut på en tågluff, kan det faktiskt vara det bästa alternativet att köpa ett Interrailkort om man ska ta tåget ner till München. Det här låter dig planera din resväg fritt, utan att behöva tänka på om priset ändras ifall du tar en viss rutt eller inte.

Att köpa en fast biljett till München är visserligen lite billigare, men ofta skiljer det inte särskilt mycket.