Sommarstuga eller villavagn?

Visst skulle det vara skönt att ha ett ställa att åka till på sommaren för att slippa stadsstressen och avgaserna? Ett enkelt litet ställe där man kan slappa och ha det bra några veckor på sommaren. Eller varför inte hela sommaren?

Frågan är då vilken lösning som är bäst. Att köpa sommarhus är populärt och har både sina fördelar och nackdelar. Detsamma gäller om man istället köper en villavagn. Det gäller att väga fördelarna mot nackdelarna och se vad som passar bäst.

  1. Flexibilitet

På denna punkt vinner villavagnen. Du väljer vilken camping du vill bo på just den här sommaren. Närheten till vatten, städer, vänner och attraktioner avgör år från år. Bo där barnen trivs bäst helt enkelt.

  1. Pris

Även här vinner Villavagnen även om inte lika överlägset. Idag går det att köpa en villavagn för 250-300.000kr. Det är då nypris och självklart kan man få billigare om man köper begagnat. Vad kostar då en sommarstuga? Det är fullt möjligt att få en enkel sommarstuga för det priset. Då i ungefär samma storlek som villavagnen. Men ofta utan el, vatten eller andra bekvämligheter. Självklart beror det även på var man vill ha stugan. Det är ju extremt stor skillnad om den ska vara på Ekerö eller i Norrlands inland. Så inköpspriset kanske är lika men lägg sedan på underhållet. Det är på den punkten som villavagnen tar klivet upp och vinner. Det är överlag billigare att laga och underhålla en ”förvuxen släpvagn” än ett hus.

  1. Enskildhet

Vill du vara i din stuga utan att höra en enda granne. En liten stuga långt ut i skogen där du får vara helt ensam. Glöm då villavagnen och leta efter en sommarstuga. Villavagn är främst till för att stå på campingar. Nu finns det visserligen campingar där man har 20-30 meter mellan vagnarna men trots allt är man inte helt ensam. Här vinner sommarstugan. Men det är klart – man kan ställa sin vagn var som helst.

  1. Bygglov

Behövs det bygglov för en vagn? Ja i vissa fall är det så. På en camping behövs det inte. Om man däremot har vagnen ståendes mer än 6 månader på samma ställe klassas det som en byggnad. Däremot gäller detta inte på mindre modellerna. Dessutom kan man ju flytta vagnen några meter varje år för att vara säker på att inte bygglov ska behövas.

Villavagn eller sommarstuga [600px]

För en sommarstuga behövs bygglov bara man har tänkt göra tak över altanen. Även detta förutsatt att det är ett större tak förstås. På bygglov så vinner villavagnen poäng.

Utbud av villavagnar kan du se på www.villavagnar.com/

Utbud av sommarhus till salu kan du se på www.hemnet.se

En kommentar

Kommentarer är stängda.