Laga eller bärga – Fortsätt på bilsemestern utan problem

Varje år är det en stor del av svenska befolkningen som siktar in sig på bilsemester under sommaren. När Dagens Nyheter genomförde en undersökning (2009) var det 59% av svenskarna som skulle bilsemestra i landet och siffran bör ha ökat sedan dess. En av de viktigaste punkterna för en lyckad semester är därmed att bilen håller och bjuder på en skön resa. Med andra ord är det fördel att planera lite för att undvika onödiga avbrott i resan.

Ung man upprörd över trasig bilReservdelar: I alla bilar ska det finnas en varningstriangel. Detta enligt lag vilket även kontrolleras på bilbesiktningen. Men varför nöja sig vid det allra minsta kravet när bilresan kan göras så mycket enklare med små investeringar.

Bildelar (både stora och små) går enkelt att köpa hem via internet och att ha med sig de mer enkla delarna på semestern kan spara ett flertal timmar av besvär. En regel bör exempelvis vara att alltid ha med lampor, vindrutetorkare och andra produkter som snarare kan ses som förbrukningsvara än just reservdelar.

Vad man mer bör ha med sig beror till stor del på hur kunnig man själv är att meka med bilen. Den som vet med sig att man ofta kan laga enklare problem bör därmed ha med sig ett mindre utbud av verktyg och de reservdelar som enkelt kan bytas ut. Ett hål på avgasröret kan, på en timme, åtgärdas med en speciell pasta och med några klämmor, slangar och packningar kan man undvika längre stopp.

Försäkring: Alla som har en bilförsäkring (minst halvförsäkring) har ett visst ekonomiskt skydd vid behov av bärgning. Det kan exempelvis vara att man får motorstopp eller att man är med om en kollision och att bilen därmed inte går att köra vidare. Denna del av försäkringen brukar kallas för ”Räddning” och ger framförallt ett ekonomiskt stöd. Däremot behöver man ordna med allt från bärgare till hemresa på egen hand.

Ett betydligt mer smidigt sätt är att teckna en så kallad assistansförsäkring. Dessa är utformade något olika mellan de olika bilförsäkringsbolagen men grundtanken är den samma – att göra det så enkelt som möjligt för de som behöver assistans. Dessa kan både tecknas som en tilläggsförsäkring till den ordinarie bilförsäkringen samt som en separat försäkring hos speciella assistansföretag så som exempelvis Falck. Detta gör att exempelvis självrisken tas bort, att man får hjälpen inom en viss tid och att det generellt är enklare och mer generösa villkor.