Hyrbil – Håll ner kostnaderna

Det finns en rad olika orsaker till att hyra bil. Det kan vara allt från att man inte äger egen till att man vila bila utomlands och inte har möjlighet att ta med sig sin egen. Då är hyrbil ett bra alternativ. Genom att tänka på några punkter håller man nere kostnaderna avsevärt:

Boka lång tid i förväg

Många uthyrare har en eller två bilar som kostar betydligt mindre än resterande. Det är som ett klassiskt ”lockpris” för att kunden ska få upp ögonen för just den biluthyraren. Ett exempel är OK/Q8 som under flera år haft en bil som endast kostat 249 kronor per dygn. Dessa extra billiga bilar är knappast några familjebilar men är perfekt om en eller två personer ska åka kortare sträckor.  De är också betydligt mer eftertraktade än de större bilarna vilket gör att man bör vara ute i god tid för att få tag på de billigaste modellerna.

Boka fler dagar

Dygnspriset för att hyra en bil kan vara några hundra kronor. Att hyra en vecka kostar aldrig lika mycket som sju dygnspriser. Med andra ord kan det vara billigare att hyra en vecka än fem dagar.

Privatuthyrning

Förutom att hyra från biluthyrningsfirma så finns möjligheten att hyra privat. Ett alternativ är att man gör upp om allt med personen man vill hyra av gällande försäkring, självrisk och vem som står för vad vid eventuell skada. Ett annat alternativ är att hyra genom en förmedlare av privatuthyrda bilar. De som vill hyra ut sin bil registrerar bilen på dessa sidor och de som vill hyra ser vilka bilar som finns tillgängliga.

Fördelen att gå via en sådan firma är att man kan få teckna försäkring som gäller under uthyrningstiden. En försäkring som gör att bilägaren inte tappar bonuspoäng eller skadefria år om bilen skulle få en skada under den tid den är uthyrd. Hyr man helt privat är det däremot alltid bilägaren som får bära hela ansvaret.

Leta sommarrabatter

Under sommaren brukar det finnas en rad kampanjer att utnyttja. Det är allt från att man kan hyra bil en hel helg för 1000kr till att få en viss rabatt om man hyr vissa datum. Bolagen marknadsför sig för att de som hyr ska få upp ögonen för just dem. Det är något man privatperson bör utnyttja och på så vis hålla nere hyrkostnaden för bil.

Jämför

Jämför priserna! Ett klassiskt tips som tål att upprepas.