Göteborgs flygplatser

För den som ska besöka Göteborg kan det, beroende på varifrån man åker, vara bekvämt att ta flyget. I och omkring Göteborg finns flera flygplatser från vilka man enkelt kan ta sig till och från staden.

Landvetter

Landvetter är Sveriges nästa största flygplats, efter Arlanda, och ligger i Härryda strax utanför Göteborg. Tidigare använde Göteborgarna sig av den äldre flygplatsen i Torslanda, vilken Landvetter ersatte 1977.

Med sina ca 50 destinationer (över 100 om man räknar med charter) är Landvetter den mest trafikerade och den största flygplatsen i regionen Västra Götaland. Bland de bolag som håller till här kan bland andra Norwegian, Sas och Ryanair nämnas.

Landvetter flygplats i Göteborg
Landvetter flygplats i Göteborg

Många som reser via Landvetter gör det i affärssyften. Fyra femtedelar av alla resenärer som reser inrikes reser i affärer, medan tre femtedelar av de som reser utrikes gör det i affärssyften.

Landvetter började byggas 1973, 4 år innan den ersatte den gamla flygplatsen i Torslanda. Anledningen till att flygplatsen i Torslanda ersattes, var för att den ansågs vara för liten helt enkelt.

För att Landvetter skulle kunna byggas torrlade man en hel sjö, Kroksjön, som var belägen där den aktuella landningsbanan nu ligger.

Göteborg City Airport

Göteborg City Airport, som i vardagligt tal ofta kallas Säve flygplats, trafikerades till stor av del av lågprisbolag, så som Wizz Air samt RyanAir. Säve flygplats ligger något mer centralt än Landvetter, då den är belägen på ön och stadsdelen Hisingen i Göteborg. Från Hisingen tar man sig snabbt och smidigt in till staden i Göteborg.

2015 beslutade dock ägaren Swedavia om att lägga ner all kommersiell trafik i Säve. Istället prioriterade de större satsningar på ovan omskrivna Landvetter flygplats. Det här ledde till att flygbolagen förflyttade sin verksamhet från Säve till Landvetter.

Idag finns privatflyg, polisflyg och räddningsflygverksamhet på Säve flygplats.