Alperna – mer än bara skidåkning

Att åka till alperna förknippar de allra flesta med skidresor. Men området har mer att bjuda än bara skidåkning. De som är intresserade av film och ställen där film har spelats in kan mycket väl åka hit för att besöka en rad platser där minst sagt klassiska scener har tagits. Här har produktioner från Hollywood varit likväl som företag inom den svenska filmbranschen. Bland annat Lasse Åberg och Clint Eastwood har kommit till Alperna för att spela in film.

Orsaken till att det är ett populärt filmområde handlar om Alperna erbjuder så mycket. Allt från skräckinjagande enorma stup i bergen till övergivna slott och så självklart en skidanläggning i världsklass.

En klassisk krigsfilm som har några scener från ett slott i alperna är Örnnästet. I filmen är det ett ointagligt nazistfäste och det är lätt att förstå varför när man besöker slottet. Den som däremot letar efter linbanan som Clint Eastwood åker i kommer få leta länge. Den finns inte och har aldrig funnits på denna plats.

Ännu en klassisk actionrulle är ”Cliffhanger – svindlande avgrund” (1993). En film som har en mängd stora namn på rollistan så som exempelvis Sylvester Stallone och John Lithgow. De båda klättar i bergen för att nå en väska full med kontanter. Men klättringen blir definitivt inte lika lätt som man hade räknat med och spänningen håller hela filmen igenom. Kanske en av de bästa bergsklättrarfilmerna som producerats.

De scener där snötäckta bergsmassiv visas är tagna på ett av de ställen som är högst i hela alpområdet – Falzaregopasset. Hit är det inte lika många turister som tar sig som till slottet där Örnnästet spelades in. De flesta tycker nog att det är lite för spännande att försöka ta sig upp till passet.

För den som vill gå i den svenska filmens fotspår kan istället söka sig till Verbier. Självklart är det kultfilmen Sällskapsresan 2 – Snowroller som spelats in här. Den film som de allra flesta svenskar troligtvis förknippar med de snöiga alperna. Vem känner inte igen citatet ”Herr Ober, Ice Bitte” eller ”Bästa svängen Hökarängen”.